Diş Sızlaması Nedir?
Diş Sızlaması Nedir?
Diş sızlaması, dişlerde bir anda ortaya çıkan ve genellikle keskin, kısa süreli ağrı olarak tanımlanır. Bu hassasiyet dişin dış tabakası olan minenin aşınması veya diş etlerinin çekilmesi sonucunda, dişin altındaki dentin tabakasının dış uyaranlara maruz kalmasıyla oluşur. Dentin, içerisinde sinir uçlarına ulaşan mikroskobik kanallar barındırır. Soğuk, sıcak, tatlı veya ekşi yiyecek ve içecekler, hatta soğuk hava gibi dış uyaranlar bu kanallara ulaştığında, sinir uçlarını uyararak sızlamaya neden olur. Diş sızlaması, bireylerin günlük aktivitelerini, özellikle yemek yeme ve içme alışkanlıklarını önemli ölçüde etkileyebilir. Geçmeyen diş sızlaması halinde kronikleşebilir ve altta yatan daha ciddi bir diş sağlığı sorununun belirtisi olabilir.
Diş Sızlaması Neden Olur?
Diş sızlamasının yaygın nedenleri, diş minelerinde aşınma, dolgu sorunları, çürük, kırık, yakın zamanda dişe uygulanan bir prosedür, sert fırçalama, dişe uygulanan ürünler, diş eti çekilmesi, asitli ve soğuk yiyecek ve içecek tüketimi, diş gıcırdatma ve çene kasları ile ilgili sorunlardır.
Diş sızlamasına neden olan sebepler şu şekilde sıralanabilir:
- Diş minesinde aşınma
- Diş eti çekilmesi
- Diş eti hastalıkları
- Diş çürükleri
- Dişte kırık veya çatlak
- Eski ve hasarlı dolgular
- Dişe uygulanan beyazlatma uygulamaları
- Diş sıkma ve gıcırdatma
- Asit reflü
- Sinüs enfeksiyonları
Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir?
Diş sızlamalarında, diş fırçalama, diş ipi kullanma, ağız suları ile ağzı çalkalama gibi ağız sağlığına dikkat edilen bireysel önlemler, tuzlu su gargarası, karanfil yağı yanı sıra kırık veya çürük varsa dolgu uygulamaları ile diş etlerine florür uygulanması, diş sızlamasına iyi gelir.
Diş sızlamasına iyi gelen yöntemler şunlardır:
- Hassasiyet giderici diş macunları ile dişleri düzenli fırçalama
- Diş ipi kullanma
- Ağız gargaralarından yararlanma
- Tuzlu su gargarası yapma
- Karanfil yağı sürme
- Diş eti tedavisi
- Dolgu uygulamaları
- Kanal tedavisi
- Gece plakları